Can't get SQL PI enabled on a new instance of Foglight

I'm getting our 5th instance of Foglight set up and SQL PI is proving to be difficult to get running.  I'm going into detail to hopefully answer questions ahead of time.

My set up: (the specs here are the same on my previous 4 Foglight instances which work fine)

  • Database Server
  • Management Server
  • Agent Management Server

When I add a new server to this instance to be monitored, through the "Monitor -> SQL Server" wizard, this is what my initial screen looks like before I click "Monitor"

When I click "Monitor" things go through with no problems.  I've done this over 50 times so I know the drill.

It then gets to the following screen & this runs for ~10 minutes before throwing an error:

This is the error I get after about 10+ minutes of spinning:

Now I could contact Dell but I don't give up that easily.

I add the server but without SQL PI.  That works with no problems.

I go into the administration section of the server to try to add SQL PI manually but immediately notice that there isn't a repository host attached.

(I apologize for the tiny jpg.  This is actually very easy to see but it appears the editor shrinks it down.  But under "SQL PI Repository Host" it says "No SQL PI repository attached".)

 

So I attach our repository host using step #1.

 

When I click "Apply" it now shows up under the "Repository Host" column.

I select the server to have SQL PI enabled & click the "Enable" button.

It goes through its procedure that I'm familiar with and again, for 10+ minutes it sits and spins at this box:

After the customary 10+ minutes it errors out & says:

(The error says "Failed to enable SQL PI monitoring extension")

I've reconfirmed all rights to the servers & they are the same as they are on the other 4 I set up with no problems.

Now before I contact Quest for this, is there a log I can dig into to find out why this didn't enable?  Or is there something I can look at to find out what needs to be done?  I've used this procedure several times and know it works & I am familiar with it.  It would just be nice if Foglight offered some decent error logs or why something doesn't work.  Instead you are forced to go hunting.

 

Thank you for reading this far.  Hopefully if this gets fixed here, it will help someone else as well.

  • Hi John,

     

    That's frustrating. I would take a look at the PI Repository agent log file. Navigate to Administration -> Agents -> Agent Status, locate the DB_SQL_Server_SPI_Repository agent(s) and click the log file icon to download.

    If you could also confirm the version - there is a new version 5.7.5.35 that was released yesterday (2/8) and available on support.quest.com under the "Foglight" product search.

    Regards,

    -Darren

  • In reply to Darren.Mallette:

    Darren,

    Thanks for the nudge in the direction of that log file. I'm digging into that now.
    As for the 5.7.5.35 version. That's interesting. I have 5.7.5.5 installed & that's what I've been installing since November when we came onboard as a new customer.

    Is 5.7.5.5 actually 5.7.5.05?
  • In reply to john.waclawski:

    I answered my own question about the version number, Darren. I'm on 5.7.5.30 of the SPI_Repository.
    I'm still trying to figure out my issue with connecting up though. Stay tuned!
    Thanks!
  • Hi John , usually this related due to the fact that Microsoft Visual C++ 2010 SP1 Redistributable Package (x64) its not installed on your Windows Agent Manager

    here its the download link:
    www.microsoft.com/.../details.aspx

    As soon as you install it , it should be good to go to start using PI

    Have a nice day
  • In reply to Christian.Broce:

    Hi we are facing the same issues.

    John did you solve the problem? If so could you tell us how?

    Thanks.

    Regards,

    Eneko
  • In reply to john.waclawski:

    Hi John we are facing the same issue.

    Did you solve the problem? If so could you tell us how?

    Thanks.

    Regards,

    Eneko
  • In reply to foglight.admins:

    The most common issue with SQL PI installations are related to insufficient sizing for the Agent Manager where the database agents are located and on the PI repository server. These components may be on the same system or different servers. The Foglight for Databases Deployment guide which is available for download from Supportlink technical documentation area details the most current Sizing requirements for the Foglight database and SQL PI monitoring.

    A message like the "connection attempt failed" could be encountered on an Agent Manager that has not been adjusted with a JVM heap that is higher the default 256mb. At this sizing, the FglAM has will have database agents that are running, but the additional processing required by the PI components exceeds the JVM memory heap available on the FglAM to connect to the PI repository.

    If the environment sizing and requirements (i.e. Antivirus exclusions, CPU & Memory reservations) have been met then I would recommend opening a Service Request for a Support Engineer to assist with this issue.
  • Hi John,

    With regards to your question about logs to check for SQL PI issues.

    For SQL PI installation issues, I would recommend checking the most recent updates to the FMS log and to the SQL Server installer agent log file for the Agent Manager where the database agent is running.

    John